Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Нектарије Виталис (1930-2018)

 
Свети отац нашег времена

Један од најдражих духовника у православном свету данашњице, за многе светитељ који земљом хода, архимандрит Нектарије Виталис, старешина Храма Светог Нектарија у Камаризи, уснуо је у Господу на празник Преподобног Ксенофонта и Марије, 8. фебруара/26. јануара 2018. године. Од миља звани „старац Нектарије“, како су верни називали ранохришћанске оце, увек је радо примао поклонике из Србије и узносио молитве за наш народ. Како је први храм са именом његовог небеског заштитника подигнут у Ваљеву, верном народу на обалама Колубаре даривао је иконе, епитрахиљ Светог Нектарија, свето уље и воду, као и обиље благослова за здравље и радост. Иако стопом није закорачио у Ваљево, старац Нектарије у молитвеној љубави са завичајцима владике Николаја и оца Јустина непрестано је пребивао и пребиваће у данима који долазе.

Заупокојена Литургија поводом престављења архимандрита Нектарија биће служена у суботу, 10. фебруара 2018. године, са почетком у 7 часова, у храму Васкрсења Христовог. Након Литургије, биће обављен парастос у храму Светог Нектарија.

Молитвеник, подвижник и мудрац какав нам се у уму и души ствара док читамо житија Светих отаца, од оних који су Господа Христа следили за земаљског Му века па све до исповедника и страдалника у безбожју двадесетог столећа. Старац Нектарије Виталис из братског нам грчког рода међу Србима вољен и поштован као живи светитељ. Онај који реч Господњу твори сваким удахом, мишљу, речју, делом… А има их безброј које ће хагиографи од заборава сачувати.

Рођен је 1930. године у Пиреју као петнаесто од седамнаесторо деце, добивши на крштењу име Василије. Догађај који му је одредио овоземаљски мисионарски пут збио се 1948., када га је берберин Јанис, код ког је учио занат, одвео у манастир Свете Тројице на острву Егина да се поклони моштима Светог Нектарија. У часу поклоњења, чуо је речи светитеља:“Бићеш свештеник и носићеш моје име.“

Недуго потом, млади Василије прима монашки постриг у манастиру Светог Мелетија у Киферони и узима име свог небеског покровитеља Светог Нектарија, Митрополита Пентапољског и Чудотворца Егинског. Старешина храма у Камаризи постао је 1965. Управо у то време, за младог монаха Нектарија Виталиса настају прва искушења болести (карцином), али и нова чудесна јављања небеског му заштитника. Иако обремњен болешћу, архимандрит Нектарије успева да подигне диван храм, који у скромну рударску варошицу, из године у годину, доводи хиљаде богочежњивих душа и разним болестима уневољене. Многи од њих, којима званична медицина никакве шансе за оздрављење није давала, бивају исцељени молитвеним заступништвом Светог Нектарија.

Болест карцинома плућа у међувремену поново напада архимандрита Нектарија. Али, његов заштитник га не оставља и у књигу чудеса бележи још једно оздрављење, којима и онколози атинске болнице бивају задивљени.

Иако одвећ стар и телесно слаб, у својој маленој и скромно опремљеној кући препуној икона, старац Нектарије примао је стотине поклоника сваког дана. Из Србије, нарочито… Каткад би знао да, поред грчког, запева и на српском језику, говорећи са осмехом да је „пола Грк, пола Србин“.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, на ушћу Градца у Колубару подигнут је храм Светог Нектарија Егинског, први на територији Српске Православне Цркве посвећен славном чудотворцу са острва Егина. Преко своје духовне кћери, добротворке храма Наталије Ковачевић, архимандрит Нектарије Виталис редовно је слао дарове и упућивао благослове Ваљевцима и српском народу уопште.

Нека Господ подари Царство небеско архимандриту Нектарију Виталису, живом светитељу нашег времена!