Type Here to Get Search Results !

Свечана Светосавска академија у футошком културном центру


Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, по већ устаљеној традицији, Српска Православна црквена општина футошка организовала је у навечерје празника Светог Саве, 26. јануара 2018. свечану Светосавску академију.

Повезана вест:




У светлости празника Светога Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, академија је у присуство свештенства, деце и благочестивог народа, одржана под сводовима свечане дворане културног центра у Футогу. На самом почетку умилни славопој Господу и Његовом угоднику Светом Сави, узнели су ученици футошке основне школе Десанка Максимовић, који су својим умилним гласовима отпојали химну Светом Сави. 


У даљем току свечане Светосавске академије сабране је бираним и топлим речима Светосавске беседе поздравио вероучитељ и катихета Бранислав Илић. У свом надахнутом слову катихета је нагласио значај светитеља Саве у духовном препороду нашег народа: Бивајући испуњен благодаћу Духа Светога духовни отац васцелог српског народа је од смртног  нашу душу окренуо ка бесмртном, од пролазног ка вечном, од човечанског ка Богочовечанском, подсетио је катихета Бранислав Илић. 


Светитељ Сава је највећи српски просветитељ, а његово просветитељство увек је било, али и остало неодвојиво од светитељства. Просвета је увек пројекција светости, светитељи светле неугасивом благословеном и свештеном светлошћу светитељства и богопознања, те тако  том вечном и неугасивом светлошћу просветљују све оне који својим истинским хришћанским животом потребују ту светлост која долази о Бога који је дародавац истинске светлости. Дакле, просвета је условљена светошћу, и без светости нема просвете. Једном је Исидора Секулић своме колеги из Француске, који је тврдио да су Светитељ и геније исто, одговорила да је Светитељ већи, јер не мисли као геније, да је достигао врхунац свог усавршавања. Црквенословенска реч просвјешченије, и значи просветљење. Просветљење Духом и истином. Свети Сава је Духом Светим пре свега родио и препородио себе, па онда и своју духовну децу, нагласио је вероучитељ и катихета Бранислав Илић у својој беседи. 


Након надахнуте и поучне беседе, наступили су ученици футошке основне школе Мирослав Антић, док су веома занимљив драмски комад извели ученици средње пољопривредне школе у Футогу. Пред крај програма наступило је културно уметничко друштво из Футога, док је Светосавска академија закључена како и доликује, појањем Светосавске химне. 

вероучитељ и катихета Бранислав Илић