Type Here to Get Search Results !

Евхаристијска радост у Футогу - ученици верске наставе на Литургији


У недељу двадесет седму по Педесетници, када савршавамо молитвени спомен на светог добропобедног мученика Јакова Персијанца и светог и богоносног Јакова Ростовског, у футошком Световрачевском храму било је посебно свечано.




Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је високопречасни протопрезвитер Жељко Тешић, настојатељ Световрачевског храма уз саслужење протопрезвитера Борислава  Милића, пароха при овом светом храму. По већ устаљеној благословеној пракси, ученици верске наставе из футошке основне школе „Десанка Максимовићˮ, предвођени својим вероучитељем Браниславом Илићем узели су учешће у евхаристијском сабрању и на тај начин актуализовали Спаситељеве речи Пустите децу нека долазе к Мени и не браните им, јер је таквих Царство Божје (Мк. 10,14)


У овим данима подвига и поста када се васцело наше биће припрема да на што достојнији и чистији начин дочекамо празник Рођења Господа нашег Исуса Христа, дечица су у делатном смислу показала да задобијање и усвајање основног учења наше вере и живота које успешно усвајају на часовима верске наставе свој врхунац налази учешћем у Светој Литургији коју и називамо најсавршенијом катихезом. 


На крају сабрања протопрезвитер Жељко Тешић поздравио је сабрану дечицу пастирским речима хришћанске љубави, исказавши своју радост због труда и љубави коју показују активним учествовањем у богослужбеном животу Световрачевског храма. Отац је подсетио вероучитеље и сабрани народ Божји да је Света Литургија темељ и циљ верског образовања, али и да свако свођење верске наставе искључиво на теорију у учионици не рађа оне дивне и благословене плодове. Завршавајући своје пастирско слово настојатељ Световрачевског храма је похвалио труд вероучитељâ и њихових ученикâ, пожелевши да се чешће и у већем броју сабирамо око свога Господа у светом храму.

Добротом и љубављу свештеникâ Световрачевског храма на крају литургијског сабрања за сву децу припремљено је послужење у парохијској сали. 

вероучитељ и катихета Бранислав Илић














Извор: Беседа