Type Here to Get Search Results !

Животопис блаженопочившег протопрезвитера Млађена Јовића


Блаженопочивши протопрезвитер Млађен Јовић рођен је 19. новембра 1956. године у Пушковцу (општина Лопарe, Босна и Херцеговина) од  родитеља  Жарка и Душанке (рођене Остојић). По завршетку основне школе у родном месту, уписује се у  Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки, коју је завршио 1976. године, са одличним успехом. 

Потом одлази на редовно одслужење војног рока у Ријеку и Загреб. По доласку из војске ступа у брак са својом изабраницом Даницом Јекић. За ђакона је рукоположен на Благовести 7. априла 1979. године, у загребачком Саборном храму Преображења Господњег, а за презвитера 10. априла исте године, руком блаженопочившег митрополита загребачко-љубљанског Јована (Павловића). Своју свештенослужитељску и пастирску службу започео је као парох при Саборном храму Преображења Господњег у Загребу. Митрополит Јован га је на празник Светог Саве Освећеног 18. децембра 1996. године, одликовао достојанством протонамесника.

Почивши прота  био је носилац ордена Светог Саве трећег степена, којим га је на предлог митрополита Јована 1991. године, одликовао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, за његову велику љубав према Светој Цркви, посебно исказаној у врлинском пастирском служењу на територији Митрополије загребачко-љубљанске.

Велика и болна ратна збивања која су девесетих година потресала наше крајеве, натерала су проту Млађена да са својом породицом напусти вољени Загреб, и да по неисказаном Божјем промислу своје пастирско деловање настави у Епархији бачкој. Службовао је као парох у Сомбору   (у два наврата: 1991-1994. и 1998-2002), Србобрану (1994-1998), Сенти (2002-2011), Ветернику (2011) и Надаљу (2011-2017). Приликом прославе Патрона  Епархије бачке у Апатину, 19. септембра 2009. године, одликован је протопрезвитерским чином.

Упокојио се у Господу 10. августа 2017. године у Клиничком Центру Војводине у Новом Саду. Наредног дана, после свете Литургије и свештеничког опела у храму Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику, сахрањен је на ветерничком гробљу. Иза себе  оставио је супругу Даницу и двоје деце, Душицу и Дејана.

Вечан Ти спомен достојни блаженства Прото Млађене!