Type Here to Get Search Results !

Литургија Светог Василија Великог

Литургија Светог Василија Великог служи се свега 10 пута у години и то: на Бадњи дан; на Обрезање Господње (а то је и дан празновања Светог Василија Великог); на Крстовдан уочи Богојављења; прве, друге, треће, четврте и пете недеље Свете Четрдесетнице (Часног поста); на Велики четвртак и на Велику суботу. Ако би Божић или Богојављење пали у недељу или понедељак на Бадњи дан и на Крстовдан служи се Литургија Светог Јована Златоустог, а на сам празник Литургија Светог Василија. Поредак ове Литургије готово је исти као и Златоустове Литургије. Разлика је само утолико што су неке молитве - у Канону Евхаристије - које свештеник чита дуже. Уместо Достојно јест јако воистину..., пева се на 8. глас:


O тебје радујетсја, благодатнаја, всјакаја твар: ангелски собор и человјеческиј род; освјашчениј храме и рају словесниј, дјевственаја похвало из њејаже Бог воплотисја и младенец бист; прежде вјек сиј Бог наш: ложесна бо твоја престол сотвори и чрево твоје прострањеје небес содјела; о тебје радујетсја, благодатнаја, всјакаја твар - слава тебје.
Иза И всјех и всја, поји се на 4. глас:
Небојављенаго Христова тајника, владичња свјетилника пресвјетла; иже от Кесарији Кападокијскија страни, Василија Великаго - вси да восхвалим.

Рубрика