Type Here to Get Search Results !

Виртуелна шетња београдским светињама: Манастир Светог Архангела Гаврила у Земуну (2)


Радио Слово љубве Архиепископије београдско-карловачке дарује посетиоцима радијског сајта виртуелне шетње кроз београдске храмове. Други храм који ћемо виртуелно обићи је Манастир Светог агхангела Гаврила у Земуну (у наставку вести је линк). 



Жеља нам је да суграђанима, посетиоцима нашег сајта из целог света и будућим посетиоцима Београда, пружимо прилику да се упознају са лепотама наших светиња, да би их и посетили током боравка у престоном граду. Сваке недеље ћемо на сајту Радија објављивати линк ка поједином храму. Виртуелни обиласци београдских цркава и манастира омогућавају упознавање великог броја светиња у главном граду Србије, дајући целокупан преглед како у њиховој унутрашњости, тако и панорамски, око самих цркава и манастира. Поглед на храмове обухвата целокупну сферу – 360 степени, уз једноставно померање прегледа који је добијен спајањем фотографија из свих углова. Реализатори пројекта „Виртуелне туре“ су г. Мирослав Ивановић (програмер и фотографија) и г. Драган Тадић (идеја и реализација). Пројекат је подржала Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

Други храм који виртуелно обилазимо је Манастир Светог агхангела Гаврила који се налази у Земуну. Црква у барокном стилу подигнута у 18. веку, на месту некадашње црквице од дасака, у земунском градском парку. Саградио ју је земунски трговац и велики добротвор Теодор Тоша Апостоловић 1786. године. Након Првог светског рата и Октобарске револуције, Српска православна црква уступила је ову цркву руској емиграцији у Србији. Црква је стављена под заштиту 1966. године као споменик културе. Одлуком Светог архијерејског Синода СПЦ, 6. марта 1990. године постаје женски манастир Светог Архангела Гаврила. У новије време за ову светињу везује се име блаженог спомена о. Радована Биговића, који је изградио дивну духовну заједницу око храма.