Type Here to Get Search Results !

У Крстопоклону недељу Епископ новосадски и бачки Иринеј богослужио у новосадском саборном храму


У Крстопоклону недељу,  19. марта 2017. године, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду,  свету Литургију служио је Епископ новосадски и бачки господин Иринеј.





У својој архипастирској беседи Владика је сабранима поручио: „данас је Празник Крста и Празник Васкрсења Христовог, а ми нисмо само неми посматрачи, него и учесници ових догађаја. Крст Христов прослављамо на сваком богослужењу и Он је обележје хришћанског бића. Кроз подвиг поста носимо са Господом нашим Крст који је Он изнео на Голготу спасења нашега ради, предокушавајући на тај начин Тајну Васкрсења. То је суштина наше вере и управо због тога на средини свете Четрдесетнице Црква нам износи Часни Крст на поклоњење да би нам на тај начин дала снаге, воље, и љубави да истрајемо у подвигу до краја. Часни Крст није само спољашњи символ него оруђе нашега спасења.”


У току свете Литургије Владика Иринеј је у чин презвитера рукоположио  ђакона Данијела Кобиљског, парохијског ђакона при храму Светог Јована Крститеља у Бачкој Паланци.