Type Here to Get Search Results !

Др Драган Каран: Пут ка Васкрсењу са Светим Јованом Лествичником


У четврту недељу поста, 26. марта 2017. године, која је посвећена молитвеном спомену на светог Јована Лествичинка, у просторијама СКД Просвјета у Загребу, др Драган Каран, доцент на катедри за Пастирско богословље са психологијом на Православном Богословском факултету у Београду, одражао је, у оквиру циклуса Великопосних предавања које организује Црквена општина загребачка, предвање на тему: Пут ка Васкрсењу са Светим Јованом Лествичником.

Звучни запис предавања послушајте на званичном сајту Митрополије загребачко-љубљанске

Предавач је на самом почетку свог излагања изнео основне биографске податке везане за житије и дело светог Јована Лествичника, нагласивши да је свети Јован био веома образован монах и писац, што се може установити изучавањем његовог чувеног дела Лествица у којем он показује широко познавање не само Светог Писма и светоотачке литературе, него и медицине и философије. Небеска Лествица је, по речима професора Карана, главно дело светог Јована по којем је он и добио назив Лествичник, и она је састављена из тридесет поука. Од најранијих векова ово дело је доживело веома велику рецепцију у животу Цркве, што  се може видети у чињеници да је одмах по настанку преведено на више језика и било је основно штиво у свим круговима Цркве, како у монашким тако и у световним.
У наставу свог излагања професор Каран је говорио о пута ка Васкрсу и превазилажењу наших слабости у контексту Црквеног саморазумевања.

На самом крају уследила су питања присутних и веома интересантна дискусија. Организатори трибине су најавили следећег предавача, архимандрита Данила Љуботину, који ће у пету недељу Часног поста говорити на тему: Достојанство служења жене у контексту свете Марије Египћанке.