Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије у острошкој светињи служио Литургију Пређеосвећених дарова


Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије, одслужио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу у петак 3. марта, прве седмице Часног поста, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Лава Римског и Светог Флавијана Цариградског.




Уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа, Митрополиту су саслуживали сабрат острошке обитељи јеромонах Јеротеј, протојереј Станислав Татић парох спушко-мартинићки, јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и јерођакони Роман и Зосима.
Монаштво и вјерници који посте Васкршњи пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.
На крају Богослужења, архипастирском бесједом сабранима се обратио Митрополит Амфилохије. Говорио је о значају Свете Тајне Крштења и подсјетио да су у древној цркви оглашени, који се помињу на Богослужењима, били они који су се припремали за Крштење, што је данас остало само у случају када се људи припремају за монаштво, које је заправо потврда Свете Тајне Крштења.


-Био је обичај у древној цркви да оглашење траје најмање три године. Онај који се припремао за Свето Крштење, припремао се не само учењем истина вјере, него и промјеном свога живота, тако да и вјера и промјена живота, јеванђељске заповијести већ су биле оне које је узимао на себе и припремао се три године – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је то био обичај за све оне који су се припремали за Крштење.
Митрополит је казао да се данас овај обичај доста занемарује, али да је добро да се подсјетимо ко су оглашени.
-Много је добро да се подсјетимо на овај древни поредак Цркве Христове нарочито данас после безбожног времена, када су у нашем народу многи, десетине хиљада њих остали без просвећења Христовог, без Свете Тајне Крштења – казао је Митрополит Амфилохије.


Он је, обраћајући се свештенству, монаштву и вјерном народу казао да сви морају водити рачуна о ближњима који су некрштени, а који желе да се крсте, да помогну да се то оствари, као и да свештеници морају водити рачуна кога крштавају и кога вјенчавају у цркви, због све већег броја развода црквених бракова.
Заједничарење након Богослужења наставњено је за посном трпезом у манастирској трпезарији.