Type Here to Get Search Results !

Четрдесетодневни помен блаженопочившем Епископу јегарском Јерониму


У Светоархангелском манастиру у Ковиљу, у уторак 3. јануара 2017. године, служена је света заупокојена Литургија, а у наставку четрдесетодневни парастос блаженопочившем епископу јегарском Јерониму.


Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије служио је свету Литургију, а саслуживали су преосвећена господа епископи: бачки Иринеј, крушевачки Давид, аустријско- швајцарски Андреј, франкфуртски Сергије, тимочки Иларион, као и архимандрит Исихије, настојатељ ковиљског манастира, свештенство и ђаконство Епархије бачке. Литургији је присуствовао умировљени епископ зворничко-тузлански Василије.

После служења заупокојене Литургије и парастоса, Митрополит Порфирије је породици блаженопочившег владике Јеронима и свима присутнима у Светоархангелском манастиру упутио речи утехе.
Предање Цркве каже да душе оних који одлазе од нас, оних који се упокоје, оних које је Господ призвао к Себи, до четрдесетог дана још обитавају на местима и у близини где су проводили и свој земни живот. Сабрали смо се у Божићној радости, знајући да смо ми људи земни, да смо од земље и да ћемо се у земљу вратити. Знајући да смо прах и пепео, али исто тако још више и боље знајући да смо проистекли као плод љубави Божје, да смо створени као икона Живога Бога, и као последње и крајње што имамо о себи да кажемо није ишчезнуће, одлазак из овога света и брисања свакога трага о нама. Као што се Господ родио у телу и постао један од нас, како смо чули у данашњем апостолу, ми знамо да је Он прошао све оно што је људско, да је имао све оно што је наше, осим греха. Да је умро али да је, исто тако, васкрсао. Васкрснувши, победио је смрт и нама отворио пут да из онога што је пролазно и смртно, и ми уђемо у непролазно и бесмртно, казао је Митрополит загребачко-љубљански.

Истичући да иако сви имамо бол и празнину због одласка епископа Јеронима, Митрополит је нагласио да управо због љубави Божје и свести о томе да смо саздани за Царство Небеско, ми имамо наду да брат наш Јероним у овом моменту, јасније него ми сагледава ту љубав Божју. Зна да је овај свет и овај живот за малена и пролазан, а да је оно што је Господ нама уготовио од вечности, заправо и наш крајњи циљ. То је Царство Божје, које ми овде у цркви, зато што јесмо Црква, предокушамо, доживљавамо. Знамо да и они који су отишли од нас, нису отишли заувек, него су отишли да припреме нама пут, и да је крајњи домет свакога од нас, пре или касније, а то је заправо сада. То је толико брзо и толико овде, пред нама, да нам не преостаје ништа друго него да са молитвама за покој душе брату Јерониму, имамо непрестану наду у Бога, молимо се Њему, да се држимо Њега, да нам он буде и овде, сада наш живот, утеха и нада, истакао је Митрополит Порфирије.

Епископ бачки г. Иринеј се, по завршетку служења парастоса, такође обратио сабранима. Владици Јерониму нека Бог дарује Царство Божје, а вама свима здравље и свако добро, казао је Владика Иринеј.
На гробу блаженопочившега владике Јеронима, Епископ тимочки Иларион је служио мали помен.