Type Here to Get Search Results !

Његова Светост Патријарх Јерусалимски Теофило III посетио манастир Врањину


Његова Светост Патријарх Јерусалимски Г. Теофило III је у суботу, 24. септембра, након што се у манастиру Ждребаоник поклонио моштима Светог Арсенија Сремца, у пратњи Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилохија, посјетио манастир Врањина на Скадарском језеру гдје га је дочекао Игуман ове Светиње јеромонах Петар (Драгојловић).



У пратњи Његове Светости су Високопреосвећени Архиепископ константијски Г. Аристарх и Високопреосвећени Архиепископ катарски Г. Макарије и патријарашки ђакон Марко.
Велики број вјерног народа овог краја и Зете, нарочито дјеце је пристигао да дочека Његову Светост и узме благослов.

Високопреосвећени Митрополит  Г. Амфилохије је у манастирском храму посвећеном светом Николи заблогадарио Патријарху Г. Теофилу на доласку рекавши да је Јерусалимска црква, мајка свих цркава.  „Ова древна светиња, старохришћанска је било духовно средиште наше Митрополије од времена светог Саве, гдје је једно вријеме столовао први Епископ којег је свети Сава 1219. године поставио за Епископа Зетског Илариона Шишовића.  Све светиње на Скадарском  језеру су рођене из ове светиње. На Скадарском језеру имамо седам манастира који се обнављају. Овај манастир је знаменит по томе што је он био метох Гроба Господњега, о чему имамо свједочанства,  његовог игумана Никона Јерусалимца  који је био духовник краљице Јелене Балшић, ћерке Цара Лазара која је подигла заједно са својим мужем Ђорђем II Страцимировићем манастир Бешку и цркву свете Богородице, цркву Благовијести и цркву светога Георгија, које су биле запустјеле па су сад и оне обновљене. Сада ако Бог да доласком Његове Светости  Патријарха Јерусалимског  да се обнови и ова светиња. Све светиње су рођене у сетом граду Јерусалиму , па и ова светиња“.

Његова Светост Патријарх Јерусалимски Г. Теофило је обраћајући се вјерном народу  истакао да је свједочанство Гроба Господњег важно за све, нарочито за нас правослаавне хришћане,  јер Гроб Господњи свједочи да ми припадамо једној светој саборној и апостолској цркви. А постојање овога метоха Гроба Господњег  је свједочанство управо тог вјековног  јединства између светога града Јерусалима  и ћерке цркве у Црној Гори , Српске Православне цркве.  Нека би благодат Гроба Господњег просвијетлила вјерне да допринесу молитвено а и материјално за обнову овога Метоха. Да постане расадник  и пристаниште духовно. И да се настави свједочење Васкрслога спаситеља свијету.

Након благослова Његове Светости, игуман Петар је у знак молитвеног сјећања на овај дан његовој светости подарио икону светог Николе, а  Јерусалимски Патријарх је игуману ове светињи подарио икону Пресвете Богородице јерусалимске.
Након кратког послужења у манастирској порти,  Његова Светост Патријарх Јерусалимски и Високопреосвећени Митрополит Амфилохије са пратњом су се упутили бродом ка Вирпазару гдје им је у коноби Бадањ припремљен ручак, а ту су и дочекали Његову Светост патријарха Српског Г. Иринеја и остале представнике Православних помијесних цркава.