Type Here to Get Search Results !

Бранислав Илић: Беседа на Крштењу



Благословом надлежног свештеника беседа изговорена на Крштењу Милке Ђурице, 23. јула 2011. лета Господњег. 
Објављено у парохијском часопису "ПРЕОБРАЖАЈ", храма светих цара Константина и Јелене на Вождовцу. 
(Децембар/јануар 2012. лета Господњег)




У име Оца и Сина и Светога Духа!


Високопречасни и драги оче прото, љубљена новокрштена Милка, драга кумо, драга браћо и сестре сабрани у Светом Храму. Испунила је моје биће велика духовна радост што сам појањем учествовао у овој великој Светој Тајни уласка у Цркву Христову, а посебно се радујем што сам од данас добио нову сестру у Христу.


Данас се радују Ангели Божји на небу, зато што је у овој Светој Тајни рођено још једно чадо наше Свете Цркве. Света Тајна Крштења неопходна је за почетак нашег духовног живота у тајни Богочовека и потврду наше Хришћанске вере. Сâм Спаситељ је пред своје Вазнесење послао своје Свете Апостоле у свет давши им заповест: “Идите и научите све народе, крштавајући их у име Оца и Сина и Сведога Духаˮ, а ми смо ту заповест од светих Апостола примили, да свако на земљи позна тајну Спасења. Драга браћо и сестре, крштење је пре свега почетак новога живота у Христу; Као што сваки човек бива телесно рођен, исто тако сваки човек по својој слободној вољи приступа Светом Крштењу и бива духовно рођен. У првим вековима Хришћанства Свето Крштење је повезивано за Светом тајном покајања, што је подражумевало „преумљењеˮ, сагледавање живота истинитим погледом, односно промену живота на боље.
Важност Свете тајне Крштења наглашава и Спаситељ речима: „јер ако се ко не роди водом и духом, не може ући у Царство Невескоˮ. Ова кључна тајна је и неопходни услов нашег спасења, што потврђује и сâм Спаситељ речима: „ко поверује и крсти се спасће се, а ко не поверује биће осуђенˮ. Кроз крштење човек добија велику благодат и постаје удеоник Цркве Христове и дете Божје, што значи да је Црква од данас мајка новокрштеној Милки.
По данашњој пракси у продужетку Свете Тајне Крштења врши се Света Тајна миропомазања, преко које новокрштена добија благодат Светога Духа и печат дара Духа Светога, печат царског свештенства Бога Вишњега. На самом крају, прота је постригао косу новокрштене Милке и тај постриг представља њен завет да је од данас слушкиња Божја. Велику и значајну улогу, али и духовну одговорност у тајни крштења заузима кумство. Кума је од данас дужна да се брине о духовном животу новокрштене, одржавајући њену будност у црквеном животу. На крају подсетио бих да је крштење само почетак нашег духовног живота, што подразумева активно учествовање у литургијском животу Цркве. Дозволићете ми да вам то објасним примером из свакодневног живота: Када се неко од нас упише у неки клуб да тренира нпр. кошарку,  само учлањење и чланска карта нам не значе ништа, ако не тренирамо редовно и ако немамо неке одређене спортске успехе. Исти је случај и са духовним животом, крштење је само „чланска картаˮ, а свој Хришћански идентитет потврђујемо активним учествовањем у богослужбеном животу наше Свете Цркве.
Драга Милка, молитвама Светог Великомученика и победоносца Георгија, патрона ваше породице, нека би Господ да благодат добијену данас умножиш животом у Цркви учествујући у Евхаристијским сабрањима. Вама драга браћо и сетре, нека Господ подари свако добро духовно и телесно, свагда сада и увек и у векове векова. Амин.